Julklappar till anställda

Vi går mot mörkare tider, och det börjar snart bli dags att tänka på julklappar. Självklart vill du ge dina anställda någonting fint som tack för arbetsåret – kanske en mysig pläd eller något lyxigt tilltugg? En bra julklapp är ett utmärkt sätt att visa uppskattning för gott arbete och höja motivationen inför nästa år. Men vilka skatteregler gäller, vilka gåvor är avdragsgilla, och var går gränsen för hur mycket en julklapp får kosta?

En extra lyxig julklapp i år!

golf-boll

Det här året gäller särskild skattefrihet för gåvor från arbetsgivare. Under perioden 1 januari – 31 december 2021 behöver gåvor upp till 2000 kronor inte förmånsbeskattas. Den här tillfälliga skattefriheten gäller utöver skatteverkets ordinarie regler för gåvor till anställda.  Om du redan nyttjat den tillfälliga skattefriheten till gåvor under året gäller de ordinarie reglerna, annars kan du alltså passa på att spendera lite mer på klapparna i år.

Hur mycket får en julklapp till anställda kosta?

En julgåva är skattefri om värdet inte överstiger 500 kronor inklusive moms. Om värdet överstiger 500 kronor är hela beloppet skattepliktigt. I värdet räknas inte eventuell transportkostnad eller administrativa kostnader in.

Vilka regler gäller för julklappar?

För att reglerna om skattefrihet ska gälla måste du dela ut gåvor till alla, eller en större grupp anställda. En ensam anställd i ett aktiebolag får ta emot en skattefri julgåva. För att en julgåva ska vara avdragsgill får den inte vara pengar, eller presentkort som kan bytas mot pengar. Skattefriheten gäller bara för gåvor till dina anställda – du får tyvärr inte avdrag för julklappen till dig själv.

Att tänka på – presentkort och välgörenhet

Gåvor i reda pengar är aldrig skattefria, och som pengar räknas också checkar, postväxel och presentkort som kan bytas mot pengar. Om du vill ge bort presentkort så se till att presentkortet inte kan bytas in.

Om du som arbetsgivare istället för julklapp vill skänka pengar till välgörande ändamål i de anställdas namn behöver de anställda inte skatta för beloppet. Tänk på att gåvor till välgörenhet inte räknas som avdragsgill gåva.  Om begäran däremot kommer från en anställd att skänka pengar istället för att ta emot julklappar får den anställda skatta för beloppet. 

Vad ska du ge i julklapp till anställda?

Det är svårt att veta hur du ska visa uppskattning och omtanke med en rolig present, speciellt om du har många anställda. Ett gåvokort där mottagaren själv får välja är såklart alltid uppskattat och smidigt. Om du vill ge en present har vi många bra produkter att välja på inom gränsen för vad det får kosta.

Här kommer några tips på hur du kan tänka när du ska köpa julklappar till anställda:

För att undvika att julklappen bara blir en opersonlig pryl kan du tänka att du ger bort något som erbjuder en upplevelse. Se presenten som något dina anställda ska använda för att unna sig någonting extra i vardagen.

Lugn & vila – ge bort långa morgnar och en skön natts sömn med en varm pläd, ett flott bäddset eller en härlig morgonrock. Lyx på färden – ge anställda som reser i tjänsten en lite lyxigare färd med en fin resväska eller en resenecessär med tjusiga produkter.  Aktivitet & naturupplevelse – ge bort något som uppmuntrar till att ta en lugn stund i naturen, en lyxig vattenflaska, ett picknick-set eller en termos för utflykter på isen. Stunden i köket – en riktigt fin olivolja eller en exklusiv kryddkvarn kan förhöja vardagens matlagning till en lyxig stund. Guldkanten – ge något som smyckar hemmet och erbjuder en mysig paus, som en glittrande ljuslykta eller ett set med vackra vaser.

Bästsäljare till julen
 1. 1 999,00 kr
  Eldfat 60x60x16cm
  Eldfat 60x60x16cm
  Art.nr: V12025
  Lager: Bestvara
 2. 799,00 kr
  Gryta Monte gjutjärn rund 5,5 L burgundy
  Gryta Monte gjutjärn rund 5,5 L burgundy
  Art.nr: V21882
  Lager: Bestvara
 3. 240,00 kr
  Gåvokort Vinga Classic
  Gåvokort Vinga Classic
  Art.nr: VPK240
  Lager: Bestvara
 4. 929,00 kr
  Knivblock Chroma 8 knivar
  Knivblock Chroma 8 knivar
  Art.nr: P12
  Lager: Bestvara
 5. 329,00 kr
  Ljusstake Loop guldfärgad metall
  Ljusstake Loop guldfärgad metall
  Art.nr: S5017906
  Lager: Bestvara
 6. 349,00 kr
  Pläd Lenox svart
  Pläd Lenox svart
  Art.nr: V194549
  Lager: Bestvara
© Kontorab 2020