
Den nya vardagen - Hemmakontoret
För att kunna sköta jobbet i den miljö där du också har ditt privatliv, är det viktigt att hitta en modell som fungerar både för arbete och fritid. Under arbetstid vill du inte bli distraherad av saker som hör till ditt privatliv och efter arbetstid gäller det att kunna släppa jobbtankar för att få den återhämtning du behöver
Med kontor i hemmiljö finns det också utmaningar som utrymme, belysning, ergonomi osv som du behöver lösa. Vi på Kontorab har lång erfarenhet av att tillhandahålla kontorsprodukter som fungerar för både kropp och sinne. På den här sidan delar vi med oss av våra bästa tips för hur du skapar ett hemmakontor som är både trivsamt och funktionellt.
Så blir du mer effektiv när du jobbar hemifrån!

Är du en av alla som plötsligt fick ett hemmakontor och nu förväntas kunna jobba effektivt på distans? Då finns det några saker att tänka på för att få din arbetsdag att fungera så smidigt som möjligt.
Att sitta hemma och jobba under längre tid ställer nya krav på oss som människor. Att kombinera jobbmiljö med vardagsmiljö är inget som de flesta av oss tidigare behövt göra så därför har vi satt ihop en lista över saker som kommer att hjälpa dig att jobba bättre i hemmet.
1. Håll ordning
Alla trivs bättre i en ordnad miljö och här hemma är det du som är städpersonal.
Skapa därför en rutin där du efter varje arbetsdag städar upp din arbetsplats. Ställ kaffekoppar i disken, gå igenom lappar du skrivit och se vilka som kan kastas, ställ tillbaka material du plockat fram, torka av bordsytan och skärmar från smulor och damm, töm papperskorgen och sätt tillbaka pennor. Det behöver bara ta ett par minuter och ger dig också möjlighet att mentalt avsluta dagen.
2. Tänk på hur du sitter
Att kunna sitta bekvämt och ergonomiskt nyckeln till att kunna jobba hemifrån under längre tid. Att jobba från sängen eller soffan fungerar inte under någon längre tid. Att sitta vid köksbordet på en pinnstol är inte heller en lösning som håller i längden. Du behöver en ergonomiskt utformad arbetsplats som inte ger dig ont i nacke, axlar, rumpa eller rygg. Din stol är givetvis viktig men också höjden på bordet i förhållande till stolen. Se till att ha en stol som du kan anpassa till rätt höjd och att stolen ger dig stöd i ryggen. Arbetar du med laptop behöver du kanske en extra bildskärm för att få upp blicken och undvika nackproblem. Avståndet till din skärm bör vara nånstans mellan 60 och 80 cm och vinkeln till din skärm bör vara mellan 30 och 40 grader.
3. Ta pauser
När det inte finns några att fika och prata med är det lätt att du blir sittande framför datorn utan att ta paus. För att du ska jobba effektivt behöver både din hjärna och din kropp koppla av emellanåt. Gör till en vana att resa dig från arbetsplatsen och sträcka på dig. Gör gärna något praktiskt i några minuter som att plocka ur diskmaskinen, vika tvätt eller liknande som får både din kropp och knopp att ta en paus från arbetet. Öppna ett fönster under pausen så att du får in frisk luft.
4. Umgås digitalt
Bara för att du jobbar hemma helt själv behöver det inte innebära att du isolerar dig helt. Den moderna tekniken gör att du kan fortsätta ha möten och virtuella samarbetsprojekt. De små informella samtal du tidigare hade på jobbet med arbetskamrater över kaffe och lunch är lika viktiga när du jobbar hemifrån. Se därför till att synka lunch och fikapaus med någon eller några av dina arbetskamrater och koppla upp er så att ni får ”prata av er” om sådant som ni brukar prata om.
5. Undvik distraktioner
En stor utmaning ligger i att separera det privata och jobbet. Se därför till att du startar och slutar dagen vid samma tid. Fasta tider för lunch och fika hjälper också till att skapa struktur. Ha inte tv:n på medan du jobbar. Gör inte hushållssysslor medan du pratar i telefon, ta hellre en rast om du behöver tömma diskmaskinen eller gå ut med soporna. Ordna så att din arbetsplats är lugn och inte distraherar dig och påminner dig om saker som hör till ditt privata. Det omvända gäller naturligtvis också, se till att din arbetsplats inte drar dig till sig när du väl slutat för dagen. Stäng av datorn, fäll ner skärmen och släck skrivbordslampan när du slutat för dagen.
Hjälpfilmer & Artiklar



